tag:blogger.com,1999:blog-56556966366689742072024-03-13T12:20:35.668+01:00Przepisy Babci Stasiprzepisy kulinarne wydobyte wprost z doświadczeniaUnknownnoreply@blogger.comBlogger270125tag:blogger.com,1999:blog-5655696636668974207.post-40017966501163888312013-02-25T16:11:00.000+01:002013-02-25T16:11:27.954+01:00Pierogi z kapustą i grzybami<div dir="ltr" style="text-align: left;" trbidi="on">
Ciasto robimy tak jak w <a href="http://przepisy-babci-stasi.blogspot.fr/2010/09/pierogi-z-serem.html">przepisie na pierogi z serem</a>.<br />
<br />
Składniki na farsz:<br />
<br />
1 kg świeżej kapusty (cukrowej),<br />
2-3 dag grzybów suszonych,<br />
5 dag tłuszczu,<br />
5 dag cebuli,<br />
sól, pieprz do smaku<br />
<br />
Wykonanie:<br />
<br />
Kapustę obrać z zewnętrznych liści, opłukać i pokroić na części. Gotować w osolonej wodzie do miękkości. Następnie odcedzić, mocno odcisnąć i zemleć. Grzyby ugotować, pokroić drobniutko cebulę i usmażyć na złoty kolor. Połączyć składniki, przyprawić solą i pieprzem i wszystko wymieszać. Farszu wystarczy do przygotowanego ciasta pierogowego 45-40 dag.<br />
<br />
Farsz z grzybów i kapusty kiszonej<br />
<br />
Jeśli chcemy zrobić pierogi z grzybami i kapustą kiszoną przygotowujemy taką samą ilość grzybów, tłuszczu, cebuli, natomiast kapusty kiszonej musimy mieć około 1,5-1,8 kg ponieważ trzeba odcisnąć z niej sok. Ponadto ugotowaną kapustę kiszoną odciskamy, drobniutko kroimy, mieszamy z resztą składników i postępujemy jak przy pierogach ze świeżej kapusty.</div>
Unknownnoreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-5655696636668974207.post-46175362394939275082013-02-08T19:40:00.001+01:002013-02-08T19:40:41.561+01:00Owoce do mięsa<div dir="ltr" style="text-align: left;" trbidi="on">
Składniki:<br />
<br />
1 kg borówek,<br />
75-80 dag gruszek lub jabłek,<br />
30 dag cukru,<br />
około 1 l wody<br />
<br />
Wykonanie:<br />
<br />
Borówki przebrać, umyć i osączyć. Gruszki lub jabłka, umyć, obrać ze skórki, pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne. Cukier z wodą zagotować. Na gorący syrop wrzucić jabłka lub gruszki i chwilę gotować. Gdy owoce zaczną stawać się przezroczyste dodać borówki i razem gotować 25-30 min. mieszając. Dalej postępować według przepisu na <a href="http://przepisy-babci-stasi.blogspot.fr/2013/02/dzem-wieloowocowy.html">dżem wieloowocowy</a>.</div>
Unknownnoreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-5655696636668974207.post-68649299473975454142013-02-08T19:39:00.000+01:002013-02-08T19:39:51.922+01:00Dżem wieloowocowy<div dir="ltr" style="text-align: left;" trbidi="on">
Składniki:<br />
<br />
1 kg owoców (malin, truskawek, agrestu, poziomek i innych)<br />
50-70 dag cukru,<br />
<br />
Wykonanie:<br />
<br />
Owoce umyć, osączyć, usunąć szypułki, jeżeli mamy wiśnie lub śliwki należy wydrylować. Połowę owoców zmiażdżyć, zasypać cukrem i odstawić na kilka godzin. Gotować na małym ogniu, aż masa zacznie gęstnieć, wówczas włożyć resztę całych owoców i dalej gotować. W czasie gotowania należy często mieszać aby się nie przypaliły.<br />
Dżem jest gotowy, gdy kropla przeniesiona na zimny spodek krzepnie. Gorący nakładać do wyparzonych słoików i od razu zakręcać.<br />
Można zapasteryzować, ale niekoniecznie.</div>
Unknownnoreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-5655696636668974207.post-35377074831599403742013-01-16T21:49:00.001+01:002013-01-16T21:49:21.102+01:00Ciasto "Czarny Las" na dużą tortownicę<div dir="ltr" style="text-align: left;" trbidi="on">
<b>Składniki:</b><br />
<b><br /></b>
4 duże jaja,<br />
1/2 szklanka cukru kryształ,<br />
1/2 szklanki mąki pszennej,<br />
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,<br />
2 łyżeczki kakao<br />
<br />
<b>Składniki na masę I:</b><br />
<b><br /></b>
1/2 litra śmietany 30%,<br />
1/2 szklanki cukru pudru,<br />
1 łyżeczka żelatyny,<br />
2 łyżki wody,<br />
3 sztuki gorzkiej czekolady,<br />
2 duże słoiki 0,75 litra<br />
<br />
<b>Składniki na masę II:</b><br />
<br />
1/2 litra śmietany 30%,<br />
1/2 szklanki cukru pudru<br />
1 łyżeczka żelatyny<br />
2 łyżki wody<br />
wiórka czekoladowe do posypania<br />
<br />
<b>Wykonanie:</b><br />
<br />
Z podanych składników na biszkopt upiec ciasto w dużej tortownicy. Wystudzić, przekroić na pół (2 placki), zimne plaski nasączyć spirytusem lub kompotem z wiśni.<br />
<br />
<b>Przygotowanie masy I:</b><br />
<b><br /></b>
1 łyżeczkę żelatyny rozpuścić w 2 łyżkach wody. 3 czekolady gorzkie rozpuścić i wystudzić, 0,5 litra śmietany 30% ubić z cukrem, pod koniec ubijania dodać wystudzoną żelatynę i rozpuszczoną zimną, ale płynną, czekoladę.<br />
<br />
<b>Przygotowanie masy II:</b><br />
<b><br /></b>
1/2 litra śmietany 30%, ubić z cukrem pudrem dodać zimną żelatynę.<br />
<br />
<br />
Na jedną część biszkoptu nałożyć 3 części wiśni odsączonych z kompotu. Na wiśnie położyć ciemną masę z czekoladą. Na ciemną masę położyć drugi krążek biszkoptu. Następnie masę jasno układamy, łyżką tworząc różne kleksy. Na kleksy masy jasnej rozsypujemy pozostałe wiśnie i obsypujemy wiórkami czekoladowymi.<br />
<br />
Uwaga!!!<br />
Przełożenie ciasta:<br />
<br />
biszkopt + wiśnie + masa ciemna + biszkopt + masa jasna+ reszta wiśni + wiórka czekoladowe</div>
Unknownnoreply@blogger.com1tag:blogger.com,1999:blog-5655696636668974207.post-67441150897503806222013-01-16T21:45:00.000+01:002013-01-16T21:45:09.629+01:00Dobre i tanie danie<div dir="ltr" style="text-align: left;" trbidi="on">
Składniki:<br />
<br />
40-50 dag wątrobki z indyka,<br />
30 ml rosołu,<br />
10 ml śmietany 30%,<br />
1 łyżka masła,<br />
olej do smażenia,<br />
1 łyżeczka mąki,<br />
1 łyżeczka papryki mielonej,<br />
1-2 cebule (zależy od wielkości),<br />
sól, pieprz do smaku,<br />
1 łyżka octu<br />
<br />
Wykonanie:<br />
<br />
Wątróbki oczyszczamy, myjemy i kroimy w grubą kostkę. Podsmażamy da rozgrzanym oleju. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę, szklimy na maśle w oddzielnym naczyniu (rondelek, patelnia). Wsypujemy paprykę, mieszamy. Wkładamy wątróbki, zalewamy rosołem, doprawiamy solą, pieprzem i octem. Gotujemy 10 minut.<br />
<br />
Wątróbkę można przygotować bez octu. Wówczas nie będzie posiadać winnego posmaku lecz będzie tradycyjnie łagodna.<br />
<br />
Mąkę rozrabiamy ze śmietaną dodajemy do gotujących się wątróbek. Zagotowujemy.</div>
Unknownnoreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-5655696636668974207.post-34752829192556031332013-01-16T21:44:00.000+01:002013-01-16T21:44:08.839+01:00Marcepanki z ziemniaków<div dir="ltr" style="text-align: left;" trbidi="on">
<b>Składniki:</b><br />
<b><br /></b>
50 dag ziemniaków,<br />
90 dag cukru pudru,<br />
25 dag masła,<br />
1/4 szklanki śmietany 30%,<br />
10 dag orzechów włoskich,<br />
sok i skórka otarta z 1 cytryny,<br />
2-3 krople olejku migdałowego,<br />
zmielone migdałki do obtoczenia,<br />
<br />
<b>Wykonanie:</b><br />
<b><br /></b>
Ziemniaczki gotujemy z odrobiną soli, mielimy w maszynce lub przecieramy przez sito, dodajemy cukier, śmietanę. W płaskim rondlu gotujemy ponownie około 10 minut od chwili zagotowania. Następnie dodajemy masło i podgrzewamy jeszcze około 4-5 minut. Do przestudzonej masy dodajemy sok z cytryny, aromaty, zmielone orzechy, wyrabiamy. Dzielimy na kilka części robiąc wałeczek o dowolnej grubości, tniemy na kawałki. Każdy kawałek obtaczamy w zmielonych migdałach i układamy na półmisku. Trzeba to robić dość prędko, bo masa twardnieje. Po stwardnieniu masę trzeba podgrzać ponownie i czynności powtarzać.</div>
Unknownnoreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-5655696636668974207.post-85190966857535654132013-01-16T21:42:00.000+01:002013-01-16T21:42:37.104+01:00Gulasz z serduszek<div dir="ltr" style="text-align: left;" trbidi="on">
<b>Składniki:</b><br />
<br />
0,5 kg serduszek,<br />
1 cebula, 2 łyżki oleju,<br />
1 łyżka masła<br />
2 łyżki mąki<br />
sól, pieprz do smaku,<br />
1-2 liście laurowe,<br />
2-3 ziarenka ziela angielskiego<br />
1 łyżeczka papryki w proszku (łagodnej)<br />
<br />
<b>Wykonanie:</b><br />
<b><br /></b>
Serduszka kroimy na pół, dokładnie oczyszczamy z żył i pozostałej w środku krwi. Myjemy cebulę, kroimy w kostkę i szklimy na maśle. Pokrojone serduszka obtaczamy w 1 łyżce mąki, oprószamy pieprzem i obsmażamy na oleju. Przekładamy do naczynia w którym będziemy gotować gulasz, zalewamy ciepłą wodą (około 0,5 litra), wrzucamy przyprawy i gotujemy serduszka do miękkości. Pod koniec gotowania solimy. Gdy serduszka są miękkie dodajemy usmażoną cebulę. Resztę mąki rozmącamy w wodzie, wlewamy do sosu, aby zagęścić i zagotowujemy. Do gulaszu z serduszek można dodać 1 łyżeczkę koncentratu pomidorowego lub zamiast rozmąconej mąki zrobić ciemną zasmażkę. Gulasz z serduszek ma smak łagodny, więc doprawiamy według swojego smaku (musztardą, większą ilością pieprzu, maggi itp.).<br />
<br />
Nie proponowałam przepisu na gulasz z serduszek, ponieważ jest to potrawa pracochłonna i nieekonomiczna, gdyż serduszka w czasie gotowania kurczą się, na oczyszczaniu tracą dużą ilość wagi i długo się gotują. Natomiast na serduszkach możemy gotować zupy takie jak barszcz biały, pomidorową czy krupnik, ale trzeba pamiętać, że wymagają dłuższego gotowania nawet niż żołądki.</div>
Unknownnoreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-5655696636668974207.post-52418365867627406122013-01-16T21:38:00.000+01:002013-01-16T21:38:57.482+01:00Wątróbka z selerami<div dir="ltr" style="text-align: left;" trbidi="on">
<b>Składniki:</b><br />
<b><br /></b>
30 - 40 dag selera,<br />
7 dag mąki (2 kopiate łyżki),<br />
1 szklanka oleju,<br />
30-40 dag wątroby cielęcej lub wieprzowej,<br />
2 jajka, sok z 1 cytryny lub roztwór kwasku cytrynowego,<br />
około 1/2 szklanka bułki tartej,<br />
2 łyżki posiekanej zieleniny<br />
<br />
<b>Wykonanie:</b><br />
<b><br /></b>
Selery umyć, obrać, ugotować prawie do miękkości i pokroić na 10-12 talarków, które oprószyć mąką i zrumienić na gorącym oleju (część). Wątróbkę umyć, oczyścić z błon oraz z żył, pokroić na 10-12 plastrów wielkości przygotowanych talarków selera, oprószyć mąką, panierować w rozmąconych jajkach, tartej bułce i szybko usmażyć w reszcie bardzo gorącego oleju. Wątróbka w środku ma być różowa. Osolić, oprószyć pieprzem, skropić sokiem z cytryny, posypać siekaną zieleniną i podawać w dowolny sposób.</div>
Unknownnoreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-5655696636668974207.post-63829041451560339062013-01-16T21:09:00.000+01:002013-01-16T21:09:02.393+01:00Doskonałe szaszłyki z wątróbek gęsich<div dir="ltr" style="text-align: left;" trbidi="on">
<b>Składniki:</b><br />
<b><br /></b>
0,6 kg wątróbek gęsich,<br />
10-15 dag słoniny lub gotowanego boczku wędzonego (boczek jest lepszy, ale droższy),<br />
20 dag cebuli (2 sztuki)<br />
5 dag tłuszczu, sól, pieprz<br />
<br />
<b>Wykonanie:</b><br />
<br />
Wątróbki umyć, osuszyć, pokroić na plastry średnicy ok. 4 cm.<br />
Słoninę lub boczek (kawałek prostokątny) pokroić na tyle samo kawałków co mamy wątróbek. Cebulę pokroić w cienkie (ale nie cieniutkie) krążki. Przygotować patyczki do szaszłyków. Wątróbkę nabijać na patyczki na przemian z plastrami boczku i cebuli. Szaszłyki smażyć ze wszystkich stron na patelni na silnie rozgrzanym tłuszczu 6-8 minut. Pod koniec smażenia oprószyć solą i pieprzem. Podawać na patyczkach na półmisku z ryżem ugotowanym na szybko.</div>
Unknownnoreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-5655696636668974207.post-71099045921815800312013-01-16T21:07:00.001+01:002013-01-16T21:07:48.711+01:00Drobiowa wątróbka z jabłkami<div dir="ltr" style="text-align: left;" trbidi="on">
<b>Składniki:</b><br />
<br />
50 dag wątróbek drobiowych,<br />
3 jaja,<br />
2 jabłka,<br />
4 łyżki mąki,<br />
1 duża cebula,<br />
sól, pieprz do smaku,<br />
tłuszcz do smażenia (olej),<br />
<br />
<b>Wykonanie:</b><br />
<b><br /></b>
Wątróbki myjemy, oczyszczamy z błon i żyłek. Kroimy w średnią kostkę. Dodajemy obraną i posiekaną cebulę, żółtka oraz mąkę. Mieszamy. Jabłka obieramy, kroimy w ósemki, a następnie w cienkie plasterki. Dodajemy do masy wątróbkowej. Białka ubijamy na pianę, mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem. Łyżką nabieramy porcję masy, kładziemy na rozgrzanym oleju, smażymy z obu stron na małym ogniu.</div>
Unknownnoreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-5655696636668974207.post-80843187567187121642013-01-16T21:06:00.000+01:002013-01-16T21:06:15.815+01:00Wątróbki szybkie i tanie<div dir="ltr" style="text-align: left;" trbidi="on">
<b>Składniki:</b><br />
<br />
60-100 dag wątróbki (drób),<br />
pieprz, sól, mąka,<br />
ok. 5 dag tłuszczu (olej),<br />
1 cebula, 1 łyżka margaryny,<br />
<br />
<b>Wykonanie:</b><br />
<br />
Wątróbki umyć, oczyścić, oprószyć pieprzem oraz mąką, wyłożyć na patelnię na silnie rozgrzany tłuszcz i szybko obsmażyć z 2 stron. Cebulę obrać, pokroić w krążki i zeszklić (złoty kolor). Zrumienioną wątróbkę dosmażyć na małym ogniu lub w piekarniku przez 10 minut. Gotowe wątróbki ułożyć na półmisku, oprószyć solą, przykryć usmażoną cebulą i polać sosem ze smażenia. Podawać z ziemniakami, z dowolnymi sałatkami albo surówkami z warzyw.</div>
Unknownnoreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-5655696636668974207.post-58037873642602736402012-12-28T16:57:00.000+01:002013-01-07T20:07:18.323+01:00Karnawałowe golonko<div dir="ltr" style="text-align: left;" trbidi="on">
Składniki:<br />
<br />
5-6 sztuk małej golonki przedniej z kością,<br />
7 łyżek oleju,<br />
2 litry rosołu lub bulionu przygotowanego z kostki,<br />
5-7 goździków,<br />
kilka ziarenek pieprzu,<br />
1,5 szklanki piwa karmelowego (ciemnego),<br />
około 1 główka sałaty lodowej (jeśli duża, to starczy 1/2 główki),<br />
kilka łyżek musztardy,<br />
1 łyżka cynamonu,<br />
<br />
Wykonanie:<br />
<br />
Golonki umyć, dokładnie oczyścić, zrumienić z każdej strony na oleju (dość mocno). Do rosołu lub bulionu dodać goździki, pieprz, cynamon i gotować dalej pod przykryciem. Sałatę pokroić, ułożyć na półmisek, na sałatę golonki, udekorować musztardą i podawać na gorąco.<br />
<br />
Czy mięso jest miękkie sprawdzisz przez wkłucie szpikulca lub widelca do porcji golonki. To prosty przepis na gotowaną golonkę, którym zachwycisz zwłaszcza panów na imprezie.</div>
Unknownnoreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-5655696636668974207.post-8022520880772639662012-12-28T16:55:00.001+01:002013-01-16T21:48:00.816+01:00Oponki<div dir="ltr" style="text-align: left;" trbidi="on">
<br />
<b>Składniki:</b><br />
<br />
70 dag mąki pszennej<br />
70 dag sera białego<br />
2 łyżeczki sody oczyszczonej<br />
1,5 łyżki cukru pudru<br />
2 kieliszki spirytusu lub 1 kieliszek octu<br />
7 żółtek<br />
olej do smażenia<br />
szczypta soli<br />
cukier puder do posypania<br />
mleko zsiadłe, kefir lub jogurt naturalny (około 0,5 litra, ile przyjmą składniki w czasie zarabiania)<br />
<br />
<b>Wykonanie:</b><br />
<br />
Mąkę wymieszać z sodą oczyszczoną, cukrem i solą. Ser zmielić lub przecisnąć przez praskę. Zrobić dołek, dodać 7 żółtek, 1 kieliszek spirytusu, dolewając mleko, kefir lub jogurt zarabiając ciasto, które powinno mieć konsystencję ciasta drożdżowego. Wyrobione ciasto odstawić na około 30 minut. W tym czasie przygotowujemy rondel, wlewamy olej i 1 kieliszek spirytusu, rozgrzewamy. Wypoczęte ciasto wałkujemy na stolnicy i wycinamy szklanką krążki. W każdym krążku, kieliszkiem wycinany środek, tworząc ciastko z dziurką w kształcie opony. Do rozgrzanego oleju wkładamy oponki i smażymy jak pączki. Ciepłe posypujemy cukrem pudrem.<br />
<br />
Uwaga: Rozgrzewając olej ze spirytusem nie przykrywaj garnka pokrywą. Natomiast smażąc oponki postępuj jak przy pączkach.<br />
</div>
Unknownnoreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-5655696636668974207.post-37616438860055931292012-12-28T16:55:00.000+01:002012-12-28T16:55:05.076+01:00Kremówki (II sposób)<div dir="ltr" style="text-align: left;" trbidi="on">
<div style="text-align: left;">
<b>Składniki:</b></div>
<div style="text-align: left;">
1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego (zobacz też: <a href="http://przepisy-babci-stasi.blogspot.com/2012/12/kremowki.html">kremówki z własnego ciasta</a>),</div>
<div style="text-align: left;">
<br /></div>
<div style="text-align: left;">
<b>Pieczenie ciasta:</b></div>
<div style="text-align: left;">
Ciasto rozwinąć z folii i podzielić na takie części, żeby zmieściły się do brytfanny i upiec placki w 200°C przez około 20 min. Formę, w której pieczemy ciasto należy uprzednio posmarować tłuszczem i posypać mąką.</div>
<div style="text-align: left;">
<br /></div>
<div style="text-align: left;">
Masa budyniowa bez masła:</div>
<div style="text-align: left;">
<br /></div>
<div style="text-align: left;">
<b>Składniki:</b></div>
<div style="text-align: left;">
4 łyżki mąki ziemniaczanej,</div>
<div style="text-align: left;">
4 łyżki mąki pszennej,</div>
<div style="text-align: left;">
5 jaj,</div>
<div style="text-align: left;">
6 łyżek cukru,</div>
<div style="text-align: left;">
1 litr mleka,</div>
<div style="text-align: left;">
cukier waniliowy,</div>
<div style="text-align: left;">
cukier puder do posypania</div>
<div style="text-align: left;">
<br /></div>
<div style="text-align: left;">
<b>Wykonanie:</b></div>
<div style="text-align: left;">
<br /></div>
<div style="text-align: left;">
Mąki, 3 żółtka, 5 łyżek cukru i 3/4 l mleka wymieszać. Pozostałe mleko zagotować. Do gotującego się mleka wlewać rozmącone żółtka, ciągle mieszając, zagotować. Zdjąć z ognia. Dodać 2 żółtka rozbite z odrobiną mleka i wymieszać, już nie gotować. Z trzech jajek ubić pianę z 1 łyżką cukru, dodać do masy i wymieszać. Odstawić na około 20 min. Masą przełożyć upieczone ciasto francuskie i posypać cukrem pudrem.</div>
</div>
Unknownnoreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-5655696636668974207.post-22476032728994335122012-12-28T16:25:00.000+01:002012-12-28T16:53:35.813+01:00Karnawałowe placuszki z wiśniami<div dir="ltr" style="text-align: left;" trbidi="on">
Jeśli boisz się smażyć <a href="http://przepisy-babci-stasi.blogspot.com/2008/03/przepis-na-pczki.html">pączki</a>, przyrządź karnawałowe placuszki z wiśniami. Są wyśmienite i szybkie w przygotowaniu.<br />
<br />
Oto przepis:<br />
<br />
<b>Składniki:</b><br />
35 dag mąki pszennej,<br />
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia lub 2 dag drożdży,<br />
3 jajka,<br />
2 łyżki cukru,<br />
około 1/2 szklanki cukru mleka (lub słodkiej śmietany)<br />
1 opakowanie cukru waniliowego,<br />
szczypta soli,<br />
1/2 kieliszka spirytusu lub octu,<br />
duży słoik wydrylowanych wiśni (około 30 dag) mogą być z kompotu<br />
<br />
<b>Wykonanie:</b><br />
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Ucieramy jaja z cukrem, dodając partiami mąkę, mleko (lub śmietankę), cukier waniliowy i szczyptę soli. Na końcu ucierania dodajemy spirytus lub ocet. Ciasto odstawiamy aby odpoczęło około 20 min. Słoik z wiśniami odkręcamy i wylewamy na sito, aby owoce obciekły z soku. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (olej lub smalec) łyżką kładziemy nieduże placuszki. Gdy ciasto zetnie się od spodu na każdy placuszek nakładamy po kilka wiśni (3-4 sztuki) i polewamy je łyżką surowego ciasta. Nakrywamy patelnię pokrywą, aby placuszki urosły. Smażymy w umiarkowanej temperaturze, następnie odwracamy placuszki i dosmażamy po drugiej stronie. Posypujemy cukrem pudrem i podajemy gorące.<br />
<br />
Dobra rada: Ja zamiast proszku do pieczenia używam drożdży. Drożdże należy rozkruszyć i dodawać razem z mąką do ucieranych jaj i postępować dalej jak przy proszku.<br />
Dodane do ciasta drożdże w czasie smażenia wnoszą aromat wspaniałego ciasta drożdżowego, placuszki są pulchniejsze i smaczniejsze.</div>
Unknownnoreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-5655696636668974207.post-3779548137388282382012-12-28T16:21:00.001+01:002012-12-28T16:21:40.613+01:00Podzielny gulasz (oszczędny)<div dir="ltr" style="text-align: left;" trbidi="on">
<b>Składniki:</b><br />
30-40 dag mięsa,<br />
10 dag pieczarek,<br />
1 cebula,<br />
1/2 strąka papryki (jak mała papryka to cały strąk)<br />
mała puszka kukurydzy,<br />
2 łyżki masła,<br />
2 łyżki mąki,<br />
sól, pieprz do smaku<br />
<br />
<b>Wykonanie:</b><br />
Mięso kroimy w wąskie paseczki, podsmażamy na oleju. Dodajemy drobno posiekaną cebulę, pieczarki i paprykę. Chwilę razem smażymy. Dodajemy kukurydzę, podlewamy 1/2 szklanki wody (ciepłej), doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Dusimy pod przykryciem na małym ogniu aż mięso będzie miękkie. Roztapiamy masło i robimy na nim białą zasmażkę, którą zagęszczamy gulasz. Potrawę podajemy z ryżem na sypko lub z ziemniakami i <a href="http://przepisy-babci-stasi.blogspot.com/search/label/sur%C3%B3wki">surówką</a>.</div>
Unknownnoreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-5655696636668974207.post-43449072964954513122012-12-28T16:19:00.004+01:002012-12-28T16:19:55.515+01:00Oszukane kotlety<div dir="ltr" style="text-align: left;" trbidi="on">
Składniki:<br />
1 kg ziemniaków,<br />
2 jajka,<br />
7 łyżek tartej bułki,<br />
5 plastrów mortadeli (plastry o grubości 1 cm),<br />
4 łyżki mąki,<br />
sól, pieprz do smaku,<br />
olej do smażenia<br />
<br />
Wykonanie:<br />
Obrane ziemniaki ugotować, przepuścić przez maszynkę do mięsa. Do gorących jeszcze ziemniaków dodajemy 2 łyżki mąki, 3 łyżki tartej bułki, 1 jajko, przyprawy i dokładnie wyrabiamy. Plastry mortadeli obieramy ze skórki. Obsypujemy resztą mąki z ciasta ziemniaczanego formujemy krążki nieco większe niż plastry mortadeli i na każdym krążku układamy plaster wędliny. Drugim krążkiem przykrywamy i zlepiamy brzegi. Otrzymane oszukane kotlety obtaczamy w roztrzepanym jajku, tartej bułce i dosmażamy na oleju bądź oliwie z obu stron na złoty kolor.<br />
Podajemy z ryżem, kaszą, <a href="http://przepisy-babci-stasi.blogspot.com/search/label/chleb">pieczywem</a> i <a href="http://przepisy-babci-stasi.blogspot.com/search/label/sur%C3%B3wki">surówkami</a> (według uznania).</div>
Unknownnoreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-5655696636668974207.post-62034276943727035182012-12-28T16:17:00.000+01:002012-12-28T16:17:45.660+01:00Kremówki<div dir="ltr" style="text-align: left;" trbidi="on">
<b>Składniki na ciasto:</b><br />
<br />
3 szklanki mąki,<br />
1 szklanka kwaśnej śmietany,<br />
szczypta soli,<br />
1 kostka margaryny,<br />
<br />
<b>Składniki na krem:</b><br />
<br />
1 litr mleka,<br />
20 dag masła,<br />
4 jajka,<br />
2 łyżki mąki pszennej,<br />
4 łyżki mąki ziemniaczanej,<br />
10-15 dag cukru (około 3/4 szklanki),<br />
1 cukier waniliowy,<br />
cukier puder do posypania<br />
<br />
<b>Przygotowanie ciasta:</b><br />
<br />
Mąkę siekamy z margaryną. Dodajemy śmietanę i sól. Ciasto chłodzimy ok. 3 godzin w lodówce. Dzielimy je następnie na 2 części i pieczemy dwa placki w 180°C przez około 20 min.<br />
<br />
<b>Przygotowanie kremu:</b><br />
<br />
Żółtka ubijamy ze szklanką mleka i mąkami. Resztę mleka zagotowujemy z cukrem i masłem. Dodajemy ubite jajka z mąką i ponownie zagotowujemy. Placki przekładamy kremem i zimne kroimy.<br />
<br />
Do kremu zamiast mąki można dodać 4-5 łyżek budyniu waniliowego.</div>
Unknownnoreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-5655696636668974207.post-50518043507399423562012-12-28T16:16:00.000+01:002012-12-28T16:16:14.521+01:00Kiełbasa w kruchym cieście<div dir="ltr" style="text-align: left;" trbidi="on">
Składniki:<br />
1/2 kg mąki,<br />
2 jajka,<br />
25 dag margaryny,<br />
1 niepełna łyżeczka proszku do pieczenia,<br />
kminek,<br />
cienka kiełbasa<br />
<br />
Wykonanie ciasta:<br />
<br />
Mąkę , jaja, margarynę, proszek do pieczenia wyrobić na ciasto (bez grudek). Jeśli będzie za twarde dodać trochę śmietany (kwaśnej). Ciasto rozwałkować na grubość 1 cm i zawijać w nie kiełbasę, tworząc wałeczki. Starannie sklejać boki, żeby podczas pieczenia z kiełbasy nie wyciekł sos. Następnie każdy waleczek posmarować po wierzchu rozmąconym jajkiem i posypać kminkiem. Piec aż do zrumienienia w gorącym piekarniku (170-180°C).<br />
Znakomite z <a href="http://przepisy-babci-stasi.blogspot.com/2008/11/barszczyk-czerwony-szybki-prosty-i-tani.html">czerwonym barszczem</a>, są mniej pracochłonne niż <a href="http://przepisy-babci-stasi.blogspot.com/2008/11/krokiety-z-misem.html">krokiety</a>, a równie zadziwiające i smaczne. Spróbuj przy najbliższej imprezie lub domowym obiedzie czy kolacji.</div>
Unknownnoreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-5655696636668974207.post-53374847164031108452012-12-28T16:14:00.000+01:002012-12-28T16:14:59.894+01:00Mazurek - tani i bardzo prosty do zrobienia<div dir="ltr" style="text-align: left;" trbidi="on">
Składniki:<br />
<br />
4 jajka<br />
15 dag cukru<br />
15 dag mąki<br />
5 dag rodzynek<br />
5 dag orzechów włoskich<br />
5 dag skórki pomarańczowej<br />
5 dag fig lub daktyli<br />
sok z 1/2 cytryny<br />
1 szeroki wafel<br />
<br />
Wykonanie:<br />
<br />
Żółtka utrzeć z cukrem, dodać sok z cytryny. Umyte bakalie drobno pokroić. Ubić pianę z białek. Do utartych żółtek z cukrem i sokiem dodać bakalie oraz mąkę wymieszać. Na końcu dodać pianę i jeszcze chwilę bardzo dokładnie całość masy wymieszać. Dużą blachę wysmarować tłuszczem, posypać tartą bułką lub wyłożyć papierem do pieczenia. Dno blachy wyłożyć waflem. Na wafel wyłożyć bakaliowe ciasto. Piec 10-15 minut w piekarniku o temperaturze 200 stopni Celsjusza. Wystudzone ciasto polać polewą, posmarować masą, powidłami, posypać wiórkami. Dekoracja mazurka jest dowolna.</div>
Unknownnoreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-5655696636668974207.post-87458859104708002812012-12-28T16:10:00.002+01:002012-12-28T16:10:49.245+01:00Pieczona kaczka lub kurczak z nadzieniem z wątróbki i zielonej pietruszki<div dir="ltr" style="text-align: left;" trbidi="on">
Składniki na nadzienie:<br />
<br />
25 dag wątróbki z drobiu<br />
1 czerstwa bułka<br />
2 pęczki zielonej pietruszki (natki)<br />
1 jajko,<br />
sól i pieprz do smaku<br />
2 ząbki czosnku<br />
1 kurczak duży lub kaczka<br />
<br />
Wykonanie:<br />
<br />
Kaczkę lub kurczaka umyć starannie i osączyć. Czosnek drobno pokroić lub pognieść w prasce, rozetrzeć ze solą. Natrzeć nim drób z zewnątrz i wewnątrz, odstawić na 2-3 godziny. Namoczyć bułkę. Surową wątróbkę z odciśniętą z wody bułką i cebulą zmielić w maszynce. Natkę pietruszki drobno pokroić, dodać do zmielonej wątróbki i bułki. Wbić jajko, wszystkie składniki wymieszać na pulchną masę, doprawić pieprzem i solą. Nadziać farszem kaczkę lub kurczaka, bardzo dokładnie zaszyć otwór którym wkładaliśmy farsz. Wysmarować tłuszczem przygotowany drób, włożyć do brytfanki, nagrzać piekarnik do 150°C. Piec na złoty kolor, polewając powierzchnie tłuszczem, który powstaje w czasie pieczenia. Czas pieczenia około 2 godzin. Pod koniec pieczenia można zwiększyć temperaturę piecyka, tylko należy uważać, żeby mięso się nie przypaliło, a było chrupiące.</div>
Unknownnoreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-5655696636668974207.post-92166594060830521402012-12-28T16:05:00.001+01:002012-12-28T16:05:51.599+01:00Wątróbka z pomidorami<div dir="ltr" style="text-align: left;" trbidi="on">
Składniki:<br />
<br />
1 kg wątróbki,<br />
10 dag cebuli,<br />
7-10 dag tłuszczu,<br />
sól, pieprz<br />
2 łyżki koncentratu pomidorowego<br />
1/2 szklanki śmietany<br />
<br />
Wykonanie:<br />
<br />
Wątróbkę umyć i obrać z błon i żył. Pokroić w skośne plastry lub paski. Cebulę obrać, pokroić w piórka lub w talarki, zrumienić na połowie tłuszczu na jasny kolor w małej patelni. Na dużej patelni rozgrzać resztę tłuszczu, wkładać wątróbki i szybko obsmażyć. Usmażoną wątróbkę osolić, oprószyć pieprzem, dodać cebulę, koncentrat pomidorowy. Śmietanę i wszystko wymieszać. Dusić 3-4 minuty pod przykryciem i od razu podawać. Podawać jako przekąskę lub drugie danie z ziemniakami albo z <a href="http://przepisy-babci-stasi.blogspot.com/search/label/kluski">kluskami</a>.<br />
Do tak przygotowanego dania nadaje się każdy rodzaj wątróbki (drobiowa, cielęca, wieprzowa itp).</div>
Unknownnoreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-5655696636668974207.post-11499020981444799852012-12-28T15:59:00.003+01:002012-12-28T15:59:57.402+01:00Wątróbka duszona<div dir="ltr" style="text-align: left;" trbidi="on">
Składniki:<br />
<br />
50 dag wątróbki (cielęcej, wieprzowej)<br />
5 dag słoniny,<br />
pieprz,<br />
1 łyżka mąki (kopiata),<br />
3-5 dag masła lub margaryny,<br />
1/2 szklanka śmietany,<br />
sól,<br />
1-2 łyżki siekanej natki pietruszki,<br />
1/2 szklanki ciepłej wody,<br />
<br />
Wykonanie:<br />
<br />
Wątróbkę starannie umyć, obrać z błony i żył, osączyć. Słoninę pokroić w słupki długości około 6 cm i średnicy 1/2 cm, oprószyć pieprzem. Wątróbkę w całości naszpikować słoniną, oprószyć mąką. Zrumienić na rozgrzanym tłuszczu z 2 stron. Wlać wodę i dusić pod przykryciem około 15 minut. Gdy wątróbka jest miękka, do sosu dodać resztę mąki, osolić, zagotować, połączyć ze śmietaną. Wątróbka powinna być wewnątrz lekko różowa.<br />
Podawać pokrojoną w grube plastry, ułożoną na półmisku, oblaną sosem i posypaną natką, z ziemniakami i gotowaną jarzyną lub <a href="http://przepisy-babci-stasi.blogspot.com/search/label/sur%C3%B3wki">surówką</a>. Tak przygotowaną wątróbkę można podawać bez śmietany i na zimno. Smakuje również z <a href="http://przepisy-babci-stasi.blogspot.com/search/label/chleb">pieczywem</a>.</div>
Unknownnoreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-5655696636668974207.post-90679144453071741722012-12-28T15:53:00.000+01:002012-12-28T15:54:24.037+01:00Wątróbka w śmietanie<div dir="ltr" style="text-align: left;" trbidi="on">
Składniki:<br />
<br />
50 dag wątróbek z drobiu (kurczak, indyk, gęś, kaczka),<br />
25 ml śmietany kwaśnej,<br />
2 łyżki masła,<br />
olej do smażenia,<br />
1-2 cebule,<br />
1 łyżka mąki,<br />
1,5 szklanki <a href="http://przepisy-babci-stasi.blogspot.com/2008/04/gotujemy-smaczny-ros.html">rosołu</a>,<br />
1 łyżkę mielonej słodkiej papryki,<br />
sól, pieprz do smaku,<br />
1 łyżka soku z cytryny<br />
<br />
Wykonanie:<br />
<br />
Wątróbkę myjemy, oczyszczamy z błon, żyłek itp. Kroimy w paski lub kostkę. Podsmażamy na oleju około 5 minut. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę lub piórka. Szklimy na maśle na drugiej patelni. Wsypujemy paprykę, wkładamy wątróbkę, zalewamy rosołem, doprawiamy pieprzem i sokiem z cytryny. Mieszamy i gotujemy 10 minut. Mąkę rozrabiamy ze śmietaną, dodając do sosu doprawiamy solą, zagotowujemy.<br />
<br />
Dobra Rada!<br />
Nie gotujemy wątróbki długo i nie solimy wcześniej, ponieważ twardnieje. Tak przygotowana wątróbka doskonale smakuje z <a href="http://przepisy-babci-stasi.blogspot.com/2008/12/kluski-lskie-z-ugotowanych-ziemniakw.html">kluskami śląskimi</a> lub <a href="http://przepisy-babci-stasi.blogspot.com/2008/04/kluski-kopytka.html">kopytkami</a>.</div>
Unknownnoreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-5655696636668974207.post-84645289467078329882012-12-28T15:47:00.000+01:002012-12-28T15:47:39.207+01:00Wątróbka wieprzowa panierowana<div dir="ltr" style="text-align: left;" trbidi="on">
Składniki:<br />
<br />
0,5 kg wątroby wieprzowej,<br />
2-3 duże cebule,<br />
1 szklanka mleka,<br />
1 jajko,<br />
1 łyżka masła,<br />
bułka tarta (około 1 szklanki)<br />
Olej do smażenia (ile będzie potrzeba)<br />
<br />
Wykonanie:<br />
<br />
Wątróbkę opłukać, osączyć i zdjąć błonę. Moczyć w mleku około 1 godziny. Cebulę obrać, pokroić w piórka i zeszklić na maśle. Wątrobę wyjąć z mleka, osączyć i pokroić w plastry (2 cm). Lekko rozbić. Oprószyć pieprzem. Rozgrzać olej.<br />
Każdy kawałek wątróbki zanurzyć w rozkłóconym jajku, następnie w bułce tartej i smażyć na oleju. Na końcu osolić, dodać zeszkloną cebulę z masłem i od razu podawać. Najlepiej smakuje z ziemniakami i <a href="http://przepisy-babci-stasi.blogspot.com/search/label/sur%C3%B3wki">surówkami</a> warzywnymi.</div>
Unknownnoreply@blogger.com0